Een aantal dagen geleden postte Atalaya een post op zijn facebook die veel reacties opriep. Ook (seculiere) Music & Lifestyle website Soundflow pikte het op en Atalaya werd uitgenodigd om een column te schrijven over de invloed van muziek. Check de column hieronder of op onderstaande link.

Het is vrijdagmiddag, het laatste lesuur van de dag, nog even voordat het weekend is.. Wij mogen het laatste half uur voor onszelf werken en dat is voor mij een teken dat ik muziek mag luisteren tijdens mijn werk. Op mijn MP3-speler passen maximaal 20 nummers, deze Discman vervangers begonnen net op te komen en ik had een doosje van 128 MB.

Van de 20 tracks die erop staan zijn 18 nummers sowieso van Tupac. In mijn hoofd doe ik mee met de songteksten. Terwijl ik wegdroom in zijn diepe teksten en meeslepende flows, teken ik zijn naam op mijn tafeltje op verschillende manieren: met een 2, een 2 in Romeinse cijfers, met graffiti-letters. Opeens dringt iets tot me door, alsof ik letterlijk wakker word: hoe vaak schreef ik Tupac zijn naam op, en hoe vaak schreef ik de naam van Jezus op?

Ik had een aantal weken daarvoor God in mijn leven ervaren en een keus gemaakt om Hem te volgen in de voetsporen van Jezus’ leringen. Hoe kon het dan dat ik zo vol was van Tupac in plaats van Jezus? Inmiddels ben ik al zo’n 8 jaar een Christen, meer bekend met de boodschappen van Jezus, en naast mijn geloof, ook veel persoonlijk gegroeid en ontwikkeld.

Als ik nu reflecteer op de tijd dat ik zo vol zat van hiphopmuziek dan kan ik begrijpen waar bepaalde gedachten vandaan kwamen. Het klinkt misschien ver gezocht, maar ik leefde de visie van beroemde rappers in mijn eigen wereld, ik zag mijn vriendjes als mijn ‘homies’ en zag meisjes als ‘bitches’. Homies waren voor mij belangrijker dan bitches.

Niet alleen de inhoud van de boodschappen kregen gestalte in mijn leven, ook het taalgebruik. Ik weet nog dat ik begon op te treden in het Christelijke circuit en soms gevraagd werd om voorbede te doen voor een groep. Ik bad hééél erg langzaam, omdat ik wist indien ik te snel ga, ga ik misschien per ongeluk schelden. Stel je voor, een Christelijke rapper komt optreden en hij bidt: “Here God dank U wel voor deze dag, wilt U ervoor zorgen dat er f*ckin veel mensen komen”. Oeps.

Ik krijg regelmatig de vraag van kids die geloven en worstelen met negatief beladen muziek. Ze weten dat het niet goed is voor ze, maar het klinkt te lekker om het te laten. Ik herken dat gevoel. Ik heb toentertijd bewust een aantal cd’s door midden gebroken omdat de ‘verleiding’ te groot was om ze alsnog op te zetten. Spijt? Nee, maar ik ben nu wel op een punt gekomen dat ik mijn standpunten zo sterk heb dat ik me niet makkelijk kan laten beïnvloeden door muziek. Ik ken Tupac zijn teksten nog steeds uit mijn hoofd, maar het krijgt inmiddels geen gestalte meer in mijn dagelijkse leven.

Dat betekent niet dat ik vind dat niet-christelijke muziek per definitie slecht is, of alleen maar negatief beladen is. Ik heb bijvoorbeeld een aantal maanden geleden door een vriend Macklemore leren kennen. Hij heeft een nummer die ik zelf supertof vind genaamd Wings. Hoewel hij zo nu en dan een vloekwoord laat vallen, kan ik daar aan voorbij kijken want zijn boodschap is supersterk. Same Love is een track die in bepaalde opzichten tegen mijn eigen overtuiging ingaat, maar de manier waarop hij het brengt, ook met de videoclip, heb ik diep respect voor.

Ik ben me er bewust van dat niet iedereen muziek luistert om daar iets van een boodschap voor zichzelf uit te halen, muziek is immers ook gewoon lekker ontspannend. Wat ik wil duidelijk maken is dat muziek niet neutraal is. Het beïnvloedt je gedrag, visie, je persoonlijkheid. Soms heeft muziek invloed op zelfs nog een diepere laag. In de Bijbel wordt het verhaal verteld in 1 Samuël 16:14 van David die op zijn lier speelt om de kwade geest van depressie te verdrijven van Koning Saul. Zo zijn er meer bronnen -ook buiten de Bijbel om- die verhalen vertellen over hoe muziek wordt gebruikt om contact te maken met het spirituele, in trans te raken of in een bepaalde gesteldheid of sfeer te raken.

Artiesten zijn zich soms heel erg bewust van de invloed die zij uitoefenen door hun muziek. Die invloed die een muzikant heeft, geeft hem of haar een machtspositie om mensen te blessen of niet te blessen. Ik probeer bij mijn eigen platenlabel Zeven Zegels Music muzikanten bewust te maken van hun voorbeeldrol en invloed. De jeugd van nu luistert, net als ik vroeger, naar te veel muziek met een negatieve invloed. Het wordt tijd om ogen te openen.

http://www.soundflow.nl/15965/muzikale-invloed-door-gelovige-ogen/